Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Oheň - živel, který provází lidstvo (sloh)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Oheň – živel, který provází lidstvo

Osnova: legenda o ohni
Oheň jako inspirace
Oheň jako pomocník
Oheň jako nepřítel

Již odpradávna se traduje všemi národy skoro stejná pověst o ukradeném daru, které dostalo lidstvo od bohů, a polobohů jenž kdysi dávno vládli zemi. Nejznámější je pověst o Prométheovi, který v šerém dávnověku pro dobro lidí, ukradl oheň na bájném Olympu. Za tento čin byl však vládcem bohů krutě potrestán. Legenda praví,že byl přikován ke Kavkazské skále, kam denně přilétal orel, aby mu za nesnesitelných bolestí vyklovávál z těla játra.
Oheň, síla která nás provází, inspirovala v dobách vrcholného rozkvětu Říma jednoho z krutovládců císaře Nera k vypálení Říma pro inspiraci k básnickému výkonu.
Oheň však nepřinášel jenom zkázu, ale pomohl lidstvu přežít dobu ledovou,a díky ohni mohli vznikat i řemesla, jako je například práce s rudou. Oheň pomáhal tavit nerosty a proto již ve starém Egyptě, Číně a Mezopotámii nacházíme vrcholná díla, jak v oblasti umění, převážně zlaté šperky,a bronzové nádoby, tak i v oblasti vojenské především zbraně. Podle dostupnosti a dovednosti tavby jednotlivých rud a umění jejich slévání nazýváme dodnes jednotlivá období pradávných dob jako doba, železná a bronzová.
Oheň je však i síla samotné země, neboť pod tvrdou kůrou je nespoutaná zemská magma, která se na povrch dostává pomocí sopečných erupcí jako žhavá láva. V některých oblastech země, je možno neustále pozorovat vycházející kouř z kopců a hor vykazující sopečnou činnost. V Evropě je tento úkaz možno pozorovat na Etně, nebo na Stromboli. Jiným důkazem horkého magma pod povrchem jsou vřídla a gejzíry, kterých je v Evropě nejvíce na Islandu.
Oheň však lidstvu nepřináší pouze užitek, ale i problémy. Neustále nebezpečí ohně sužuje například Austrálii, která v době sucha trpí velikými požáry lesa. Podobně je na tom však i celá Jižní Evropa a i jih Severní Ameriky.
Toto všechno je důkazem toho,že oheň je pro člověka jak pomocníkem , tak i velkým nepřítelem. Proto se musí s ohněm podle toho nakládat.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT